"«Україна задає тренди у світі мистецтва», - Олександр Книга про фестиваль у Малтепе"
13 жовтня
«Україна задає тренди у світі мистецтва», - Олександр Книга про фестиваль у Малтепе

З 7 по 10-те жовтня делегати від херсонського храму Мельпомени відвідали ІІІ-й Міжнародний театральний фестиваль у Малтепе (Туреччина). Це знаковий захід для театрального мистецтва світу, адже саме у його межах у 2019-му було створено Євразійську театральну асоціацію.  

«На той час було 7 країн: Узбекистан, Туреччина, Румунія, Україна, Грузія, Азербайджан і ТРПК. За ці кілька років асоціація розрослась і вже включає 21 державу, – розповів директор театру Куліша, народний артист України, голова ЄТА Олександр Книга. – Цей фестиваль у Малтепе є третім за рахунком, але він вперше йшов під егідою асоціації. Наш театр їздив туди в якості гостя з програмою «Співоча Україна». Організатори питали, чи будемо приймати участь у конкурсній програмі, але ми вирішили цього не робити – ну як можна порівнювати вистави із концертною програмою?»

Фестиваль відвідали представники 10 країн світу. Він пройшов на території культурного центру Малтепе, у якому є дві великі театральні зали, мала лекційна зала та ще багато цікавих локацій. 

«Це десятиповерховий комплекс – 4 поверхи під землю і 6 увись. Заходи у них в основному проходять безкоштовно (тільки зараз там почали продавати квитки на вистави), адже це програма уряду, спрямована на те, щоб підняти культурний рівень населення, – ділиться Олександр Андрійович. – Вони зараз будують приміщення театру і я думаю, що наступного року квітневий фестиваль у Малтепе відбудеться на новій сцені. Нас, до речі, також запрошують стати учасниками й привезти свою виставу».

Щодня на фестивалі показували по 3-4 вистави. 

«Я як голова Євразійської театральної асоціації на прохання Кубілая Ерделікари був присутній із журі на всіх виставах, тому посачкувати не вдалося – працював! Вистави були дуже сильними. Узбекистан привіз роботу за Гоголем «Записки божевільного», яку поставив Кубілай. Її визнали кращою і це дійсно була краща вистава. Потужну роботу представили актори з Кіпру. Вистава мала не політичне, а суто людське забарвлення – про поділ на грецький і турецький Кіпр, складалася з двох частин – грали грек і турок. Дуже потужна вистава, потужні актори, ти не розумієш мови, але постійно в напрузі», – про ці та ще багато цікавих проєктів пригадує Олександр Андрійович.

Окрім того, відбулося чимало творчих зустрічей та лекцій.  Олександр Книга провів майстер-клас із театрального менеджменту.

«Дуже приємно, що у мене на лекції було багато людей – представники театрів із Молдови, Узбекистану, Португалії, Іспанії, багато турецьких діячів, усі члени журі… Там була професура і я хвилювався, чи вони мене зрозуміють, та, дякуючи Генеральному консульству, мені дали перекладача Олександра Кучму і тому працювати було легше. Лекція пройшла вдало, розказав про те, що ми робимо у Херсоні. Тепер мене запрошують почитати лекції в місцевому університеті», – зазначив Олександр Книга.

Виступ театру Куліша був запланований на фінал, а відразу після того відбулась церемонія нагородження. 

«Репетиція була призначена на 17:00. Я прибігаю на сцену о 18:00, а ми не можемо включити мікрофони. На щастя, перекладач Олександр Кучма був поряд зі мною, ми розібралися, але півтори години репетиції пішло на те, аби ми включили мікрофони. І уявіть: нас уже просять йти зі сцени, а ми ще майже нічого не зробили… Але попри всі труднощі програма вдалася. Зала була повна, прийшов мер, уся делегація з Гагаузії. Перші два номери я дивився з останнього ряду – хотів перевірити, яким буде звук, як артистів сприйматимуть глядачі. Як тільки  почалася програма, як тільки на екрані з’явився наш прапор, почалися бурхливі оплески… Перший і другий номери пройшли під овації, я зрозумів, що зала сприймає прекрасно та пішов на перший ряд. Спостерігав за глядачами – вони співали разом із артистами».

Після чого члени журі зібрали неплановану нараду та вирішили відзначити херсонський театр за яскраве шоу.

«Поки актори переодягалися, я прийшов подивитися на нагородження. І тут першого викликають мене, а я навіть не розумію для чого – перекладача на той час уже не було, –ділиться директор херсонського театру. – Міський голова говорив нам багато компліментів і єдиних у повному складі запросив на вечерю з нагоди Дня народження його дружини».

Зарядившись позитивом, надихнувшись, делегати повернулися до Херсона, щоб творити мистецтво у рідному місті!

«Херсон, Україна задає тренди у світі мистецтва. Приміром, у нас є театр просто неба – Стамбул рівняється і також створює такий театр і так далі… Мені сподобалось, що коли виступав мер Алі Кіліч, він сказав: люди не повинні ділитися за релігійними вподобаннями. Є православні, є мусульмани, і всі ми єдині, нам  нема чого ділити. У першу чергу ми люди, то хай для нас однією релігією буде любов, взаємоповага одне до одного та мистецтво, яке об’єднує», – підбив підсумки Олександр Книга.

«Україна задає тренди у світі мистецтва», - Олександр Книга про фестиваль у Малтепе «Україна задає тренди у світі мистецтва», - Олександр Книга про фестиваль у Малтепе «Україна задає тренди у світі мистецтва», - Олександр Книга про фестиваль у Малтепе