"У Херсоні вперше пройшов «Гогольfest»"
07 вересня
У Херсоні вперше пройшов «Гогольfest»

З дні та 2 ночі, більше 50 митецьких подій, театральна, музична, освітня, візуальна, перфомативна, нічна програми… Вперше у Херсоні відбувся Міжнародний мультидисциплінарний фестиваль сучасного мистецтва «Гогольfest»!

Почалося все з потягу! 3 вересня з Києва до Херсона рушив Gogol Train, який привіз учасників. За 14 років існування фестивалю потяг курсував вдруге. Два його вагони були яскраво розмальовані, а на пероні можна було побачити… тільки уявіть – Гоголів!

Гранд-відкриття фестивалю «І корабель пливе» пройшло на Трофейному мосту в Гідропарку. Дивитися на виступ гурту «Dakha Brakha» можна було як із води на човнах та катерах, так і з берега. Звичайно, негода внесла свої корективи: концерт почався пізніше, лунав «плюс», та, за словами очевидців, це ніяк не вплинуло на атмосферу заходу – світлове шоу було вражаючим.

Перфомативна, освітня, візуальна та нічна програми фестивалю відбулися в «Urban CAD», а вистави та нова опера – у театрі ім. М.Куліша. На великій сцені йшли документально-музична вистава актрис Dakh Daughters Band «Make up» та опера «IYOV» (режисер – Владислав Троїцький). До слова, «IYOV» увійшла до 10 найкращих оперних вистав світу за версією конкурсу Music Theatre Now. 

У театр-кафе глядачу представили камерну оперу «Стус: Перехожий» – музичне дійство, яке створює відчуття занурення у внутрішній світ поета. На лісовій сцені у рамках «Dream Гогольfest» театр Куліша показав імерсійну виставу – комедійний тріп «Сон літньої ночі» В.Шекспіра (режисер – Євгеній Резніченко).

На центральному фасаді храму Мельпомени відбулася спеціальна подія «Take Off» (режисер – Влад Троїцький). «Театр, який відривається від землі і летить», – так анонсували подію організатори. І, дійсно, світлове та музичне шоу заворожували – фасад змінювався під час кожної композиції, складалося враження, наче будівля рухається!

Окрім того, колектив театру долучився до творчого проєкту «Дегустація книжок». Захід відбувся в ангарі «Urban CAD» офлайн та онлайн одночасно. Артисти читали уривки із прозових творів сучасних авторів: Світлани Ославської, Леоніда Чернова, Юрія Андруховича, Олесі Яремчук, Наталі Гуменюк та Майка Йогансена. Після «Дегустації» відбулася читка щойно дописаної п’єси білоруського драматурга Андрія Курейчика «Ображені. Білорусь». Це п’єса-експромт на основі сучасних подій у країні, написана у жанрі вербатім із використанням документальних матеріалів. Актуальні події показані з точок зору різних людей: і політиків, і пересічних громадян. Є фінальною частиною трилогії «Ображені». Перші дві – «Ображені. Росія» та «Ображені. Україна» – були представлені на Міжнародному театральному фестивалі «Мельпомена Таврії» у минулі роки. Окрім того, «Ображені. Росія» – вистава у репертуарі Херсонського театру ім. М.Куліша.

Закриття «Dream Гогольfest» відбулося у готелі «Фрегат», де виступали музичні гурти «Dakh Daughters» та «Dakha Brakha»! 

Після закриття фестивалю Gogol Train рушив у зворотньому напрямку…

 

На фото – читка п'єси А.Курейчика. Знімкував Віктор Братан.

 

У Херсоні вперше пройшов «Гогольfest» У Херсоні вперше пройшов «Гогольfest» У Херсоні вперше пройшов «Гогольfest» У Херсоні вперше пройшов «Гогольfest» У Херсоні вперше пройшов «Гогольfest» У Херсоні вперше пройшов «Гогольfest» У Херсоні вперше пройшов «Гогольfest»