"Прощавай 83-й театральний сезон!"
24 червня
Прощавай 83-й театральний сезон!

Вчора на великій сцені відбулось офіційне закриття 83-го театрального сезону. Для театру він видався насиченим гастролями, фестивалями і прем’єрами. 

Якщо говорити мовою цифр, то в цьому сезоні ми випустили 16 прем’єр, з них 8 вистав, 5 театралізованих музичних програм, 3 дитячі вистави. Дві прем’єри з’явились в колективах, які діють при театрі (студія «Пролісок» і Лаба18+).

Всього зіграно 343 вистави.

За цей час театр відвідало близько 200 тис. глядачів.

Ми побували з гастролями в Україні (Київ, Миколаїв, Одеса, Харків) і за кордоном (Португалія, Ізраїль).

Взяли участь в українських театральних фестивалях у Сіверодонецьку («Світогляд»), Коломиї («Коломийські представлення»), Одесі («Молоко»), Дніпрі («Феєрія Дніпра», «Дніпро.Театр.UA»), Києві («Марія»), Харкові («Я і Села Брук»), Ніжині («Майстерія») та закордонних – в Литві (м. Друскінінкай і м. Вісагінас), Румунії (м. Брашов), Німеччині (м. Фрайбург), Молдові (м. Кишинів).

Реалізували два проекти за підтримки Українського культурного фонду: «Театральний абонемент у бібліотеці» (жовтень-листопад 2018) і ХХІ Міжнародний театральний фестиваль «Мельпомена Таврії» (травень 2019).

Виїжджали з виставами і концертними програмами до міст і селищ Херсонської області. Побували в Каховці, Олешках, Великій Лепетисі, Асканії-Нова і в Снігурівці (Миколаївська область).  

1 липня вистава «Ображені. Росія» А.Курейчика (реж.С.Павлюк) візьме участь у Фестивалі театрів «Молоко» (Одеса). До речі, в цій виставі дебютує актор театру Костянтин Рогань в ролі Нетрадиційного. Побажаємо успіху.

Спільно з драматургинею Наталею Блок організували читку п’єс «Тиждень Янг/Херсон» для школярів Херсона. Учні змогли послухати п’єси юних драматургів, які стали переможцями всеукраїнського конкурсу для підлітків «Тиждень Young» в межах фестивалю «Тиждень актуальної п’єси».

Здобули такі нагороди:

Вистава «Монолог актриси» (реж.С.Павлюк) за участю заслуженої артистки України Олександри Тарновської посіла друге місце на ІV Міжнародному фестивалі «Друскінінкайське літнє театральне Перехрестя» (Литва).

Вистава «Лісова пісня» отримала нагороду в номінації «Найкраще музичне оформлення» на Першому Всеукраїнському театральному фестивалі «Світогляд».

Вистава «Баба Пріся або на початку і наприкінці часів» (реж. П.Арє) посіла перше місце на Фестивалі театрів «Молоко»,  номінацію «Найкраща актриса» отримала народна артистка України Галл-Савальська за роль Баби Прісі.

Вистава «Межа або у контейнері» К.Кеяну (реж.Р.Гілаш) отримала Спеціальний приз на Міжнародному фестивалі сучасної драматургії «Find» (м.Брашов, Румунія).

Вистава «Юда» Л.Українки (реж.С.Павлюк) за участі заслуженого артистка України Сергія Михайловського отримала Гран-прі на Міжнародному фестивалі моновистав «ATSPINDYS» («Відображення») у м. Вісагінас (Литва).

В цьому сезоні двох працівників театру було відзначено державними нагородами: звання «Заслужений діяч мистецтв України» присвоєно головному режисеру театру Сергію Павлюку, звання «Заслужений артист України» - актрисі театру Тетяні Проворовій.

Успішним 83-й сезон став і для творчих студій театру. Дитяча театральна студія «Пролісок» взяла участь у Всеукраїнському фестивалі театрального мистецтва аматорських дитячих та молодіжних колективів «Імпреза над Латорицею» (м. Мукачево) з виставою «Важко бути підлітком» (реж. О.Натяжний, заслужений діяч мистецтв України). Колектив отримав Почесний диплом фестивалю в номінації «За розкриття гострої сучасної теми та злагоджену командну роботу» (квітень 2019 р.).  До речі, не пропустіть новий набір до студії, який відбудеться в 20-х числах вересня.

Театральна лабораторія 18+ відвідала у червні VI театральний фреш-фестиваль «Я і Села Брук» (м. Харків) зі своєю першою виставою «Good Game» (реж. К.Слажнєва; керівниця студії Н.Блок).

Протягом сезону в приміщені театру проходили виставки художніх робіт: херсонського художника Олександра Печерського, переможців Всеукраїнського конкурсу книжкового знаку, художниці Ірини Іванюк, головного художника Національного академічного драматичного театру ім. І.Франка Андрія Александровича-Дочевського. Ми запрошуємо художників Херсонщини та України до співпраці і готові приймати в приміщені театру персональні виставки ваших робіт.

Протягом сезону ми проводимо екскурсії по театру для гостей і мешканців міста. Під час екскурсії можна зазирнути за лаштунки театрального життя, побувати на сценічних майданчиках, поспостерігати за репетиційним процесом, зазирнути в перукарський цех, кравецький, бутафорський, костюмерний тощо. Також є можливість поспілкуватись з акторами і режисерами.

За підрахунками останнього кварталу найкасовішою музичною програмою став музично-романтичний детектив «8-ме диво світу» (режисер Ірина Корольова, заслужений діяч мистецтв України), а виставою – музична комедія «Зірка кохання», де головну роль виконала улюблениця херсонських глядачів, народна артистка України Олена Галл-Савальська (режисер Сергій Павлюк, заслужений діяч мистецтв України).

З чим ідемо в наступний сезон

Наступний сезон, як завжди, розпочнеться у серпні на сцені Театру-кафе (на деякі вистави вже можна придбати квитки на сайті театру).

У вересні традиційно буде відкрито дитячий театральний сезон, якою виставою – повідомимо у серпні.

Відкриття нового театрального сезону відбудеться на початку жовтня. До нього готуємо гучну прем’єру за п’єсою українського класика. Деталі після відпустки.

З вересня розпочнеться фестивальний марафон по Україні і за кордоном (Чернівці, Київ, Львів, Пітешті та ін.).

Нагадуємо, що наприкінці вересня відбудеться новий набір до дитячої театральної студії "Пролсок".

Слідкуйте за новинами театру, щоб бути в курсі останніх подій.

         

 

Прощавай 83-й театральний сезон! Прощавай 83-й театральний сезон! Прощавай 83-й театральний сезон! Прощавай 83-й театральний сезон! Прощавай 83-й театральний сезон!