"На сцені Херсонського театру вирішували глобальну проблему людства"
11 березня
На сцені Херсонського театру вирішували глобальну проблему людства

У стінах Херсонського театру імені Миколі Куліша пройшло гучне святкування міжнародного жіночого дня – 8-го березня. Театр вирішив порадувати найпрекраснішу половину нашого регіону музично-романтичним детективом «8-ме диво світу», прем’єра якого пройшла з 6 по 10 березня.

Жителям Херсона та гостям області повідомили погану новину - на планеті земля зник еталон ідеальної жінки. Щоб вирішити цю глобальну проблему Херсонський театр імені М. Куліша скликав детективів та розвідників усіх часів і народів.

Пошуком ідеальної жінки займалися кращі із кращих: розумний та інтуїтивний Шерлок Холмс , дотепний та винахідливий доктор Ватсон, героїчний та стильний Джеймс Бонд, могутній та потужний Брюс Віліс та мужні українські козаки Тур, Грай та Око.

Також театр запросив легендарних жінок-детективів: спортивну та войовничу Лару Крофт, унікальну та дивовижну Лілу Далас, та неймовірне фантастичне тріо Ангели Чарлі, правда 20 років потому.

Чоловічі та жіночі розуми зійшлися в поєдинок на кону, якого лежить еталон ідеальної жінки.

Пошуки розпочалися з латинської Америки і глядачі швидко перемістилися з театральної зали до бару у Ріо де Женейро. Тут супер агенти потанцювали, поспівали та залишилися без гаманців так і не знайшовши еталону. Як кажуть у народі,  - «Перший млинець комом», але детективи не засмутились і продовжили пошуки далі

Колективний чоловічий розум переніс пошуки з Ріо де Женейро до Нью-Йорку, тому глядачі покинули яскравий бар та опинилися на справжнісінькому Бродвеї, де дух кабаре поглинав все навколо навіть свідомість наших розвідників. Ні шик, ні блиск Бродвею не допомогли у пошуках тому пригодницька подорож тривала далі…

Пошуки та роздуми агентів привели глядачів у святу святих світового шоу-бізу  - Голівуд. Розкіш та яскравість даного місця буквально обезброювала чоловіків – супер-героїв, адже найсильніша зброя – це жіноча врода. Справжні зірки грали уявою чоловіків, як у азартні ігри  - яскраво, розсудливо та з наслідками. Але професіонал відрізняється від звичайної людини тим, що  для нього справа понад усе, тому пошуки продовжились.

З легкої руки та вдачі Брюса Віліса херсонці та гості міста відправились на планету Флостон у сузір’ї Ангела. Тут на голову Брюсу знову впав 5 елемент під назвою Лілу Далас. Вона відкривала для Брюса нових та могутніх жінок планети.

Об’єднавшись разом супер-агенти прийшли до висновку, що ідеальна жінка є у кожного чоловіка, але у кожного вона своя і не треба її шукати її треба кохати, оберігати та цінувати . Саме таку мораль намагалися  донести до глядачів автор ідеї та режисер-постановник музичної програми «8 диво світу».

Автор ідеї, режисер Херсонського театру імені Миколи Куліша Сергій Новачук розповів, звідки прийшла ідея музичного детективу:

"Ми вже багато років працюємо над тим, щоб культурний простір на Херсонщині вирував на повну силу. Взагалі для нас свято 8-го березня – це пік творчих ідей саме у концертному плані. Наша творча команда довго розмірковувала, чим цього разу здивувати громадськість і ми прийшли до того, що хочеться чогось гострого, яскравого та по театральному пікантного. На мою думку, такий девіз, як «Шарше ля фам» актуальний, тому що шукати жінку завжди потрібно, ми чоловіки завжди захоплюємося ними, завжди очікуємо нотку жіночності у наших сірих буднях. Жінки нас надихають, завдяки ним ми досягаємо певних цілей та здатні на подвиги. Ми – чоловіки театру захотіли заспівати гімн жінці, ми її шукали і ми її знайшли – особливу, яка близька до серця, яка завжди поряд."

Режисер-постановник, заслужений діяч мистецтв України Ірина Корольова розповіла про проблеми, з якими зіткнулася під час роботи над концертом:

"Найголовніша проблема та перешкода з якою ми спіткнулися на шляху до створення музичної програми - це брак часу. Ні для кого не секрет те, що у нашому театрі дуже щільний репертуарний графік, який, до речі, ніхто не відміняв. Був задіяний великий штат працівників театру, всі дуже стомилися і я їх розумію, оскільки для мене, як для режисера-постановника це теж була дуже важка праця. Я злилася, що у лютому всього 28 днів, а не 31, тому що часу катастрофічно не вистачало. Ми на 99% зробили нові номери, перед нами стояла задача зробити їх не тільки вокальними, хореографічними, а й гармонійними, яскравими, та шокуючими. Взагалі брак часу в першу чергу стосується акторів – вони дуже нервують, тому що дуже багато  текстів, мізансцен, перевдягань. Хочу окремо зупинитися на мізансценах, тому що вони «ускладнювали життя» акторам не тільки кількістю, а й складністю та масштабністю декорації. Для глядачів  це гарно, сучасно та грандіозно, а для акторів справжнє випробування оскільки, дуже важливо зробити все гарно, яскраво, впевнено та динамічно, не показуючи глядачам свій страх. Я вважаю, що їм це вдалося і вони великі молодці, що зробили це."

Сергій Новачук розповів, на що повинна надихати глядачів музична програма «8-ме диво світу»:

"На мою думку – це базові людські цінності, чоловік повинен бути чоловіком, жінка повинна бути жінкою ці аспекти є основою нашого життя. Ми вчимо чоловіків цінувати та оберігати жінок. Жінка – це дійсно диво світу, тому чоловіки надихайтеся цим, обожнюйте свою жінку ставте її п’ядестал і співайте оди їй."

Автор: Марина Гайворонська