"«Мельпомена – голос Херсонщини»: підсумки"
20 червня
«Мельпомена – голос Херсонщини»: підсумки

З 10 по 19 червня відбувався XXIV Міжнародний театральний фестиваль «Мельпомена Таврії». Захід пройшов у заплановані ще минулого року дні попри воєнний стан в Україні, задля підтримки херсонців, які перебувають в окупації, а також тих, які були змушені покинути свої домівки під лозунгом: «Мельпомена – голос Херсонщини»!

«Сьогодні вже можна сказати, що XXIV Міжнародний театральний фестиваль «Мельпомена Таврії» відбувся! Ще місяць тому в можливість його проведення мало хто вірив, окрім невеликої команди оргкомітету фестивалю, яка була розпорошена по всьому світу, але змогла об’єднати зусилля і зробити все для того, щоб фестиваль почав свою потужну мистецьку ходу, і щоб голос Херсонщини був почутий», – наголосив президент фестивалю, народний артист України Олександр Книга. 

Вперше за роки існування міжнародний театральний фестиваль змінив формат – цьогоріч театри-учасники не везли вистави до Херсона, а показували їх на своїх майданчиках. Вистави окремих театрів, які не змогли здійснити показ вживу (серед них – і сам Херсонський театр Куліша), у заплановані дату та час були опубліковані на офіційному YouTube-каналі за посиланням: https://www.youtube.com/channel/UCRE8UykWUTsFr1ujZbOFAdQ . Їх можна проглянути і наразі.

Кожен театр-учасник виділяв певну кількість квитків для тимчасово переміщених осіб, які перебували у їхньому місті. Артисти Херсонського театру Куліша, які покинули домівки, відвідували фестивальні вистави в якості спеціальних гостей!

«Результат фестивалю відомий – 64 театри, 34 міста, 11 країн світу заговорили про Україну, про незламних людей Херсонщини, запрошували на свої вистави тимчасово переміщених, збирали кошти на підтримку колективу Херсонського театру Куліша», – підсумував Олександр Книга.

Як вже зазначив президент фестивалю, цьогоріч були задіяні театри з 11 країн світу: Україна, Португалія, Чехія, Польща, Туреччина, Грузія, Німеччина, Румунія, Франція та вперше – Японія і США! «Мельпомену Таврії» гостинно приймав французький фестиваль «Festival in Extremis»!

Вистави оцінювала експертна рада. У її складі – відомі театрознавці, з якими «Мельпомена Таврії» співпрацює багато років, та які у силу обставин перебувають у тому чи іншому місті, де базуються театри-учасники. Експерти відвідували вистави, оцінювали їх, а також описували побачене у соціальних мережах і медіа.

«Фестиваль – це як камінь, кинутий у воду. Ось ці круги – це як резонанс світу. За нормальних обставин театри приїздили: і Будапешта, і Відня, і Японії, і з інших країн. Сьогодні, на жаль, ми не можемо гарантувати безпеки», – зазначила членкиня експертної ради фестивалю Світлана Максименко.

На фестивалі працювала Освітня платформа, у межах якої відбувались онлайн-лекції та майстер-класи. Цьогоріч спікерами були Сергій Винниченко, Дмитро Богомазов та Тетяна Шелепко. 

Також працювала Літературна сцена, до якої долучились відомі закордонні та українські режисери, драматурги, письменники та музиканти. Зустрічі проходили вживу у різних куточках світу та онлайн. Учасниками були: Дон Нігро (США), Надія Теленчук (Німеччина), Андрій Курейчик (Білорусь-США), Макс Кідрук, Василь Кузан, Тетяна П’янкова (Україна-Австрія), Юлія Бережко-Камінська, Сашко Обрій, Неда Неждана, Ярина Каторож, Віктор Янкевич, Надія Гармазій, Степан Манукян та Анна Шеррі. Також було створено окремий блок «Літературні голоси Херсона», у межах якого виступали Юрій Журавель, Сергій Дзюба, Віталій Запека, Олександр Терещенко, Антон Сенченко та Максим Парфіненко. Зустрічі з ними відбувалися в різних містах України, інформація ж про їхнє проведення з’являється постфактум (задля убезпечення учасників, більшість з яких – бійці та волонтери). 

Під егідою фестивалю у Миколаївському академічному художньому драматичному театрі відбувся показ документального фільму «Життя після 16:30», знятим за однойменним романом уродженця Миколаєва, десантника 79-ої аеромобільної бригади Олександра Терещенка. 

«16:30» – час першого накладання джгутів у ДАПі, який став для Терещенка відліком нового життя, сповненого пошуку сил та мотивації до активних дій. Йому вдалося перемогти самого себе, повернутися до повноцінного особистого та громадського життя, навчитися філігранно користуватися біонічним протезом, стати письменником і громадським діячем, – розповіла продюсерка Валерія Борщевська. – Команда фільму висловлює підтримку фестивалю і всім мешканцям Херсона. Ми віримо в ЗСУ, що невдовзі Херсон буде вільним від рашистських загарбників і ювілейний XXV Міжнародний театральний фестиваль «Мельпомена Таврії» відбудеться там де і має бути – у Херсоні».

За можливістю меценати, театри-учасники, глядачі та інші небайдужі збирали кошти на благодійний рахунок театру ім. М.Куліша: https://drive.google.com/file/d/1a-AI9gd33MyWNdEUcxKDRtAzBZJlJPo4/view?usp=sharing

  «У театральному мистецькому просторі працюють великі оптимісти, і підтвердженням цього є той факт, що в оргкомітет фестивалю почали надходити заявки на участь у XXV ювілейному фестивалі, який відбудеться в українському Херсоні», – наголосив Олександр Книга.

«Мельпомена – голос Херсонщини»: підсумки «Мельпомена – голос Херсонщини»: підсумки «Мельпомена – голос Херсонщини»: підсумки «Мельпомена – голос Херсонщини»: підсумки