"Херсонський театр показав у Румунії виставу про заробітчан"
07 листопада
Херсонський театр показав у Румунії виставу про заробітчан

4-го листопада Херсонський обласний академічний музично-драматичний театр імені Миколи Куліша взяв участь у щорічному Міжнародному театральному фестивалі студій і нових форм, що проходить в місті Пітешті (Румунія).

Херсонський театр привіз виставу «Межа або у контейнері» за п’єсою Костянтина Кеяну. Цю постановку у 2017 році здійснив режисер з Румунії Раду Гілаш спільно з постановчою групою театру (художник-постановник – Ольга Гоноболіна, заслужений художник України; хормейстер – Ружена Рубльова, заслужена артистка України; музичне оформлення – Артем Філенко, Олег Коструб).  

У виставі піднімається актуальна тема масового заробітчанства та виїзду за кордон. Адже велика кількість громадян не тільки України, а й інших держав стають жертвами шахраїв, іноді ризикуючи навіть власним життям.

Театр ім. Миколи Куліша вже вдруге приїжджає до Румунії з цією виставою. Минулого року «Межа» отримала Спеціальну премію від журі на 29-му Міжнародному фестивалі сучасної драматургії в Брашові. В Пітешті колектив театру побував уперше.

 «Я, чесно кажучи, переживав, не знав, як буде з глядачем, але слава Богу зал був майже повний. Прийшли студенти університету, яких запросив театр та просто глядачі. Сприймали прекрасно. Мені сподобалось, що реагував глядач, не дивлячись на те, що екран із субтитрами був розташований над сценою. Вистава зрозуміла, адже вона про ті події, що відбувались у Румунії 10-ть років тому. Ми познайомились з театром із Молдови, який вже запросив нас до себе в гості. Тож, культурна дипломатія в дії. Ми можемо не розуміти одне одного, але серця у нас відкриті для сприйняття мистецтва і це найголовніше», – зазначив генеральний директор – художній керівник Херсонського театру Олександр Книга.

Виставу грали поза конкурсом на сцені Театру «Alexandru Davila», який у травні брав участь у XXI Міжнародному театральному фестивалі «Мельпомена Таврії» з виставою «Експеримент П.». В результаті поїздки між театрами укладено угоду про співпрацю. Керівництво театру Пітешті вже запропонувало виставу до участі в наступній «Мельпомені Таврії».

Херсонський театр показав у Румунії виставу про заробітчан Херсонський театр показав у Румунії виставу про заробітчан Херсонський театр показав у Румунії виставу про заробітчан