"Аншлаг на аншлазі: у театрі Куліша відбувається прем’єра за участю містян"
28 грудня
Аншлаг на аншлазі: у театрі Куліша відбувається прем’єра за участю містян

Заслужений лікар України, представниця б’юті-сфери, юрист, редакторка газети, мама 4-х дітей, моряк, ресторатор, власниця книжкового магазину – кого тільки не можна зараз побачити на сцені херсонського театру Куліша! Здавалось би – дивина! Та ні! У храмі Мельпомени відбувається прем’єра вистави за всесвітньовідомим романом Ільфа та Петрова «12 стільців» за участю жителів міста! Ролі вони купували на аукціонах, які відбулися у березні та червні 2021-го. І хоча планувалось всього 12 лотів, попит був настільки великий, що продали аж 14 персонажів!

«Історія Херсонського театру починається з 1830-х років, коли представники місцевого дворянства викупили особняк генерала Лобрі та пристосували одне із приміщень під театр. Грали тоді аматори – інтелігенція, представники бізнесу. Минуло 190 років і ми повертаємось до експерименту – об’єднуємо жителів міста та залучаємо їх до мистецького руху», – розповів директор театру Куліша, народний артист України Олександр Книга. 

Протягом шести місяців учасники аукціонів плідно працювали над відточенням театральних образів: ходили на тренажі, творчі зустрічі, майстер-класи, індивідуально займалися з режисерами та артистами театру… І ось уже з 24 по 30 грудня у великій залі – аншлаги! Всі хочуть побачити нашумілу виставу! 

«Коли людина на сцені намагається бути природною – це дуже цікаво, за цим хочеться спостерігати. І якщо під час першого виходу всі були дуже сковані, то з кожним разом вони розкриваються все більше», – зазначив режисер-постановник, заслужений діяч мистецтв України Сергій Павлюк.

Левову долю роботи з містянами, які ризикнули та придбали ролі, провела заслужена артистка України, та, за сумісництвом – асистентка режисера Тетяна Проворова. Її також можна побачити у виставі у ролі Еллочки-людожерки. Цю роль Тетяна розділяє з непрофесійною артисткою Гульнарою Дмитрієвою, а також працює в парі з аматором, який виконує роль інженера Щукіна, Артуром Карапетяном. «Якщо я відчуваю, що сцена починає просідати, приміром, мій партнер не тримає темпоритм, я його підтримую, підхоплюю цей темпоритм і веду сцену далі», – ділиться заслужена артистка.

Загалом у виставі задіяні 22 професійні артисти, балет та оркестр театру. 14 аматорів виходять двома групами: І – 24, 26 та 28 грудня, ІІ – 25, 27 та 29 грудня. Безумовно, перед кожним виступом хвилюються, як вперше.

«Хвилювання є завжди, адже з дитинства ти боявся сцени, губився… А зараз триває дуже хороша робота над собою», – переконує аматорка Гульна Дмитрієва.

Прем’єра триває! У залі – ніде яблуку впасти! А служителі храму Мельпомени надихаються на нові цікаві проєкти! «Все задумане вдалося і ми вже виношуємо нову цікаву ідею… Зараз не буду спойлерити, а ось після Нового року обов’язково ми розкриємо вам секрет: що ж чекатиме на херсонців на наступний Міжнародний день театру?!», – підсумував Олександр Книга.

Фото: Дар’я Вєрнікова, Віктор Братан

Аншлаг на аншлазі: у театрі Куліша відбувається прем’єра за участю містян Аншлаг на аншлазі: у театрі Куліша відбувається прем’єра за участю містян Аншлаг на аншлазі: у театрі Куліша відбувається прем’єра за участю містян Аншлаг на аншлазі: у театрі Куліша відбувається прем’єра за участю містян Аншлаг на аншлазі: у театрі Куліша відбувається прем’єра за участю містян Аншлаг на аншлазі: у театрі Куліша відбувається прем’єра за участю містян Аншлаг на аншлазі: у театрі Куліша відбувається прем’єра за участю містян Аншлаг на аншлазі: у театрі Куліша відбувається прем’єра за участю містян Аншлаг на аншлазі: у театрі Куліша відбувається прем’єра за участю містян Аншлаг на аншлазі: у театрі Куліша відбувається прем’єра за участю містян Аншлаг на аншлазі: у театрі Куліша відбувається прем’єра за участю містян