"17 – 25 травня 2019 року пройшов ХХІ Міжнародний театральний фестиваль «МЕЛЬПОМЕНА ТАВРІЇ»"
04 червня
17 – 25 травня 2019 року пройшов ХХІ Міжнародний театральний фестиваль «МЕЛЬПОМЕНА ТАВРІЇ»

17 – 25 травня 2019 року пройшов

ХХІ Міжнародний театральний фестиваль

«МЕЛЬПОМЕНА ТАВРІЇ»

 

Найвідоміший фестиваль України за кордоном «Мельпомена Таврії» пройшов 17  25 травня в місті Херсон.

 

 У ХХІ Міжнародному театральному фестивалі прийняли участь 36 театральних колективи з Румунії, Грузії, Ізраїлю, Білорусії, Польщі, Угорщини, Молдови, Туреччини, Азербайджану, Литви, Вірменії та України. Всього на фестивалі було представлено 12 країн.  Протягом 9 днів на основних сценічних майданчиках фестивалю було показано 36 вистав.

 

 У цьому році на «Мельпомені» задіяли такі локації: три сцени Херсонського театру – головна сцена, театр-кафе, сцена під дахом, Храм Святої Трійці, сцена Херсонського обласного академічного театру ляльок, майданчик креативного простору Urban CADНаукова бібліотека ім. О.Гончара, ККЗ «Ювілейний» майданчик для творчих зустрічей ДКС, Херсонська обласна бібліотека для дітей імені Дніпрової Чайки та Херсонський державний університет.

 

Традиційно пройшла яскрава карнавальна хода вулицями Херсона. Серед творчих колективів-учасників карнавальної ходи налічується 2500 чоловік. Близько десяти тисяч чоловік на чолі з «Мельпоменою» пройшлися вулицями міста у яскравих костюмах та з чудовим святковим настроєм.

 

Всього за девять днів фестивалю на конкурсні вистави прийшли подивитися одинадцять тисяч глядачів

 

В межах фестивалю Херсонський театр імені Миколи Куліша підписав меморандум з Озургетським театром імені Олександра Цуцунава.

 

Культурна дипломатія в дії: вже в наступному театральному сезоні відомий португальський режисер Руї Мадейра поставить на сцені Херсонського театру «Легенду про Педро та Інеш».

 

В межах фестивалю Херсонський театр імені Миколи Куліша підписав угоди про співпрацю з румунськими театрами у Брашові та Пітешті.

 

На Мельпомені Таврії показали дві премєрні вистави. Прем’єра від Месхетинського драматичного театру (Грузія). Вистава за п’єсою Івана Франка «Украдене щастя» у постановці литовського режисера Лінаса Зайкаускаса, яка відкривала ХХІ Міжнародний театральний фестиваль «Мельпомена Таврії».

 

Херсонський академічний музично-драматичний театру ім. М.Куліша презентував комедію «Майська ніч» за повістю Миколи Гоголя, інсценізація Сергія Павлюка.

 

У цьому році фестиваль «Мельпомена Таврії» активно співпрацював з одеським фестивалем «Молоко». Завдяки цій співпраці херсонці змогли зустрітися з Дмитром та Віталієм Капрановими, дитячою письменницею Оленою Горобець, авторами сценарію фільму «Позивний Бандерас» Артемієм Кірсановим і Сергієм Дзюбою  та з українським письменником і журналістом Євгеном Стеблівським.

 

У цьому році на фестивалі як ніколи представлена сучасна українська драматургія. Вистави за п’єсами таких драматургів, як Наталя Ворожбит, Павло Ар’є, Марина Смілянець, Олександр Мардань, Олександр Вітер, Віра Маковій, Лана Ра та ін.

 

 16-17 травня в межах фестивалю пройшла Міжнародна науково-практична конференція «Культурна дипломатія в контексті сучасної європейської та вітчизняної драматургії». На конференцію приїхали драматурги з Туреччини, Португалії, Грузії і України, перекладачі, мистецтвознавці . Закордоні гості зачитували свої доповіді та проводили майстер-класи для студентів.

 

Творчі заходи:

 

- Майстер-клас для студентів Херсонського державного університету грузинського актора, режисера та драматурга Отара Катамадзе.

- Презентація турецької драматургії. Бехіч Ака. Презентація перекладача Олександра Кучми.

- Презентація роману Віктора Вальда «Меч Сагайдачного».

- Читка п’єси «Місячна бентежність» турецького автора Озен Юли  за участі акторів Херсонського театру імені Миколи Куліша.

- Презентація антології актуальної драми «Лабіринт із криги та вогню» про Революцію Гідності і гібридну війну. Зустріч з упорядниками антології Недою Нежданою та Олегом Миколайчуком.

- Читка п’єси сучасного українського письменника Олександра Ірванця «Once upon the time in America»/«Якось в Америці».

- Майстер-клас сучасного українського драматурга Олександра Марданя «З чого починається п’єса».

- Актор драми Херсонського театру імені Миколи Куліша, заслужений артист України Сергій Михайловський зіграв у Храмі Святої Трійці моновиставу за твором Лесі Українки «Юда». Режисер вистави – заслужений діяч мистецтв України Сергій Павлюк.

- Читка п’єси херсонської драматургеси Наталки Блок «Вулиця Декабристів» за участі Театральної Лабораторії 18+.

- Читка п’єси херсонської драматургеси Наталки Блок «Бомба» за участі Театральної Лабораторії 18+.

- Театральна Лабораторія 18+ презентувала виставу «Good Game». Режисер Катерина Слажнєва

- Творча зустріч для дітей з сучасною поетесою Оленою Горобець у науковій бібліотеці ім. О.Гончара та обласній бібліотеці для дітей імені Дніпрової Чайки

- Зустріч у Херсонському державному університеті з Євгеном Стеблівським українським письменником, журналістом.

- Творча зустріч з письменниками братами Капрановими, презентація роману «Справи Сивого» у науковій бібліотеці ім. О.Гончара.

- Показ фільму «Позивний “Бандерас”» і творча зустріч з авторами сценарію Артемієм Кірсановим і Сергієм Дзюбою у кіноконцертному залі «Ювілейний».

- Читка п’єси «Ображені. Україна» білоруського драматурга, сценариста Андрія Курейчика за участі акторів театру. Режисер – заслужений діяч мистецтв України Сергій Павлюк.