"«12 стільців» та «Легенда про Дракона»: у театрі Куліша розповіли, що готують до зимових свят"
30 листопада
«12 стільців» та «Легенда про Дракона»: у театрі Куліша розповіли, що готують до зимових свят

У вівторок, в останній день осені, 30-го листопада, відбулась відкрита репетиція вистав, які херсонський театр ім. М.Куліша готує спеціально до новорічних свят. А саме, комедії за всесвітньовідомим романом Ільфа і Петрова «12 стільців» за участі артистів театру та херсонців, які придбали ролі на аукціонах, та фентезі-мюзиклу для дітей і дорослих «Легенда про Дракона»!

У театрі показали як створюють вистави, як проходять репетиції, відзняли робочий процес, поспілкувалися з директором театру, режисерами та задіяними у виставах артистами.

«До прем’єри вистави «12 стільців» ми почали готуватися ще з Міжнародного дня театру, коли у нас відбувся аукціон ролей. Ми намагаємось об’єднати навколо театру бізнес, людей, які зацікавлені у мистецтві, адже ми тільки разом можемо рухати якісь процеси та змінювати щось однозначно. І ось ми виходимо на фінішну пряму. Завтра починається зима і вже 24 грудня відбудеться прем’єра «12 стільців». Це неймовірний проект, який завдяки бажанню людей втілити свої мрії та змозі театру подарувати нашому соціуму такий продукт. І звісно, ми не забули й про наших маленьких глядачів. Минулого року свята пройшли дуже скромно, адже були серйозні побоювання щодо пандемії. Сьогодні ми вже навчилися долати труднощі та в цьому сенсі убезпечувати себе, вакцинуватися, тому ми готуємо дитячу казку – «Легенда про Дракона». Вона у нас йшла кілька років тому, але відбувалась всього декілька разів. Ми поміняли акторський склад та відновили її з нагоди свят. Це сучасний проект, створений у стінах театру. Там використовують сучасні технології, аби зацікавлювати та дивувати сучасних дітей», – розповів генеральний директор-художній керівник ХОАМДТ ім. М.Куліша, народний артист України Олександр Книга.

Як уже зазначив художній керівник, прем’єра вистави «12 стільців» відбудеться з 24 по 30 грудня. В основі сюжету – авантюрна історія про пошук діамантів, схованих в одному із дванадцяти стільців гарнітури Гамбса. Хто тільки не мріє знайти скарб та дістати легкі гроші: Кіса Вороб’янінов, чия теща сховала коштовності, великий комбінатор та заповзятливий геній Остап Бендер і навіть служитель церкви батько Федір… Улюблена всіма історія вже зовсім скоро оживе на сцені херсонського храму Мельпомени, і, що цікаво, відбудеться це за участі містян, які мріяли вийти на велику сцену та спробувати себе у ролі артистів. Асистентка режисера, заслужена артистка України Тетяна Проворова розповідає як відбувається підготовка до прем’єри: «Я думала, що буде важко, але насправді ми швидко знайшли спільну мову. Запрошеним артистам це дається дуже непросто, проте вони стараються… Дехто готовий приділяти практично весь свій вільний час репетиціям. Паралельно з роботою асистента режисера, я виконую роль Еллочки-людожерки. У мене невеликий епізод, але я сподіваюсь, що вийде яскравий персонаж».

22 професійні актори, 14 херсонців, які придбали ролі на аукціонах. Останні виходитимуть двома групами: І – 24, 26 та 28 грудня, ІІ – 25, 27 та 29 грудня. З детальнішим розкладом можна ознайомитися за посиланням .

Під час відкритої репетиції показали два уривки. Один – за участі херсонця Сергія Бубліка, який придбав роль інженера Брунса, інший – за участі Артура Карапетяна, який спробує себе в якості інженера Щукіна.

Сергій Бублік – моряк, у професії понад 30 років, спробувати себе в якості артиста мріяв із самого дитинства… І ось – мрія практично збулася! Менш ніж за місяць його перша прем’єра. «Якщо чесно, я потрапив уже на другий аукціон, тому більшість ролей були розкуплені. Мені запропонував головний режисер театру Сергій Павлюк звернути увагу на інженера Брунса – доволі таки цікава роль. І я погодився».

Артур Карапетян працює у сфері будівельного бізнесу. Протягом 8 років займається з дружиною бальними танцями. І з того часу вони обоє мріяли виступити на великій сцені, тому, довідавшись про аукціон, не змогли пропустити цю подію. «Так вийшло, що придбав роль інженера Щукіна. Вона мені близька, адже я сам інженер-будівельник. Моя дружина ж буде Оленою Боур», – зазначив він. 

Щодо вистави для маленьких глядачів – перший показ відбудеться на День Святого Миколая, 19 грудня. Це фентезі-мюзикл для дітей і дорослих, сучасна казка з історичними та фантастичними персонажами, пригодницьким сюжетом і вражаючим оформленням, вирішеним у 3-D форматі. Режисерка-постановниця, заслужена діячка мистецтв України Ірина Корольова розповідає, що виставу вперше показали у 2019-му році. Наразі ж, за її словами, готується такий-собі римейк: «Окрім артистів, на великій сцені гратимуть вихованці дитячої театр-студії «Пролісок», яка функціонує при ХОАМДТ ім. М.Куліша, тому на різних виставах будуть різні актори. Мюзикл розрахований на дітей віком від 5 до 15 років». 

В основі сюжету – історія школяра Святозара, який все життя мріяв побачити справжнього дракона. За допомогою магії він переноситься у часи Київської Русі, де знайомиться з княгинею Ольгою та її донью Златою, легендарним богатирем Іллею Муромцем, відомим багатьом Солов’єм-Розбійником, правителем Хазарського каганату та його помічником Беком. Долаючи різноманітні випробування, Святозар допомагає героям повернути дракона Драго, який охороняє Київську землю. «У нас працюватиме відеодекорація, яка даватиме можливість миттєво проникнути у будь-який відрізок часу. Тому сучасний хлопчик через магічний портал потрапить у часи Київської Русі і там стане учасником різних пригод. Інноваційні технології, які потрібні нашим діткам, як повітря, присутні у виставі, тому вона не залишить нікого байдужим», – переконаний автор ідеї та сценарію Сергій Новачук.

«12 стільців» та «Легенда про Дракона»: у театрі Куліша розповіли, що готують до зимових свят «12 стільців» та «Легенда про Дракона»: у театрі Куліша розповіли, що готують до зимових свят «12 стільців» та «Легенда про Дракона»: у театрі Куліша розповіли, що готують до зимових свят «12 стільців» та «Легенда про Дракона»: у театрі Куліша розповіли, що готують до зимових свят «12 стільців» та «Легенда про Дракона»: у театрі Куліша розповіли, що готують до зимових свят «12 стільців» та «Легенда про Дракона»: у театрі Куліша розповіли, що готують до зимових свят